Zebra med prikker

Tørrfor versus råforing

Før nå har ikke dette vært et dilemma. Jeg tror bestemt at hunder har det bedre på råforing enn tørrfor. Dette er min mening og min erfaring.

På begge mine hunder som jeg har byttet fra tørrfor til råforing har det vært drastiske forbedringer.

På min tredje hund turde jeg ikke, synes det var skummelt og hvem ville fore på døde dyr. Og hvem laget det,og hvordan ble det laget osv. Hadde masse spørsmål- og hadde en hund jeg hadde slitt med hele livet for å få i form,og som fungerte på tørrfor. Jeg tror jeg var inne på alt mulig av tørrfor, fra billig til dyyyyyyyrt. Men tilslutt fordi jeg slet jeg, så prøvde jeg. Kylling fra vogh- og det fungerte. Det fungerte som ingen tørrfor noengang hadde gjort. Bikkja la på seg, fikk engergi, spiste og fungerte. Endelig et for som fungerte.

I begynnelsen når vogh kom til oss vanlige hundeiere var det masse ryktespredning ute å gikk. Ingen visste mye om dette, alle hadde en mening- og ofte var det mye meninger og mye faktafeil ute å gikk.

Blant annet skulle en aldri blande tørrfor og vogh- da var fordøyelsen fullstendig herpa. Det var farlig- en kunne ødelegge hunden.

Det var livsfarlig å fore på vogh, det inneholdt salmonella, medisin fra slaktet dyr osv.

Det var alt for hardt for hunder som ikke ble brukt som hundekjørerbikkjer. Osv, det verserte og fantasertes over en lav sko. Men det ble brått moderene å fore rått og organisk.

Jeg foret rent på vogh og kun på kyllingvarianten det var kun det mine to første råforingshunder fungerte på. Siden dette ikke regnes som fullfor ble det til at jeg tileggsforet med annet kjøtt,og grønnsaker. Det fungerte mine på fabelaktig.

Jeg ser nå på vogh at kyllingfor er ikke fullfor men at de skriver at flere hunder har fungert bra på kun det- der kommer nok mine inn. Jeg hadde tett kontakt med de som laget vogh,og fikk mange gode råd og tips.

En annen fordel var at det var billig. En måtte hugge, økse, kutte 20kg frosne blokker men det var jo bare trening:)

Når jeg fikk Zebra, var jeg så heldig at jeg hadde en oppdretter som faktisk råforet litt, samtidig med tørrfor. Jeg forsatte med det en liten stund, men gikk så over til rent rått. Jeg har innimellom prøvd tørrfor på henne av ulike årsaker. Men alltid med samme resultat: kløe, matt pels, enorm bæsjemengde, dårlig ånde og slappere hund. Men det er jo jævlig enkelt da:)

Så jeg har forsatt med råforing- og har følt at jeg har funnet min vei å fore hund på, som fungerer på MINE HUNDER!!

Jeg har lest masse bøker om emne, jeg har vært på grupper på nettet,fått råd og tips, satt meg grundig inn i hva dette er. Lærerikt og spennende, dog er det en verden av uenighet der ute!!

Noen sverger til kjøtt og grønnsaker, andre vil ikke ha grønnsaker, noen synes ikke vogh er bra nok og velger preymetoden, andre vil heller ha det litt tryggere og velger Norwegian Polar( som er dampet men kun kjøtt), andre vil heller tørrfore og supplementer med tørr vom.

Jeg har hatt mange diskusjoner med folk ang foring,og de fleste forer fordi de mener det er det som er best. Greit nok. Men når jeg får beskjed at min hund har nyreproblmer fordi jeg har foret på voghmøkka- da blir jeg paff. Alt jeg har lest og lært har vist meg at tørrfor trolig ikke er det beste for hunder. Men fungerer din hund på tørrfor, du er fornøyd- FORSETTT!! Dette er ikke en misjon for sverte tørrfor- bare en forklaring for meg hvorfor jeg  ikke føler det fungere for meg.

Har møtt flere som sier at råforing er slitsomt, ikke fungere eller er farlig:

Råforing er farlig:

Ja hvis du ikke setter deg inn i dette skikkelig,og går for preymetoden kan det faktisk være farlig for ditt dyr. En skal vite hva en gjør. Men hvis du begynner med å fore med vogh er du trygg på at hunden din får det den skal. Du ser fort om det fungerer for deg og ditt dyr.

Råe ben og div er det mange av oss som råforer  som gir, og hvis hunden er vant med det fra liten, har riktige størrelse på ben versus hund,og  lar alt være rått- er det ganske så sikkert å fore på!! Igjen sett deg inn i hva du gir og hva du skal gi av ben og i forhold til annet hunden får.

Slitsomt: Ja det er litt mer omstendig enn tørrfor i en skål. En kan velge 20kg blokker, pølser i forskjellig vekt. Blokkene må hakkes opp og pakkes om, det går ganske kjapt. Det må oppbevares i kjølesskapet- så er det bare å servere. Ekke så mye verre en det. Litt mer lukt og blod er det.

Ikke fungerer:

For noen hunder eller eiere fungere  ikke råforing- sånn er det bare. Men ikke prat dritt om det for det. Ikke alle hunder fungerer på Labb, men jeg kjenner hunder som gjør det!

Siden jeg ble mer og mer kjent med vogh og råforing ble det jo til at man ville prøve mer forskjellig. Glemmer aldri den gangen vi hentet råe varme grisehaler fra slakteren:)  Jur fra kua var heller ingen høydare her i heimen:) Men ribbena var knall, også oksehale, struper og tunge:)

Kyllingv inger og kyllingklubber er en hit,og ikke bare for Zebra, Pysene elsker det også.

Lever blir knallgode godbiter, resten fryser jeg i kong,og så har hun lørdagsgodis

varm nyslakta grishale med bust- den busta var litt mye for Zebra:)

Og nå blir min mening testet igjen. For jeg har bestemt meg for at istedet for å begynne på tørrfor fra dyrlegen for nyrene- skal jeg råfore på egen diett!! Min overbevisning sier meg at det er det beste, så får vi se om jeg har rett.

Vil dere vite mer om råforing eller foring generelt:

Det er en råforingsgruppe på facebook

yahoo har også en gruppe for rawfood

Bare husk at dette er mennesker som kanskje har meninger men ikke like mye kunnskap og fakta- bare et lite heads up. Mange mange vet hva de prater om- noen vet ikke så mye men har masse meninger. Bruk sunn fornuft.

Det finnes også flere gode bøker om emne:

Beth, Macdonald:Raw dog food

Summary: Raw feeding is one of the hottest topics in dog care today. You may have heard about the “BARF” diet — Biologically Appropriate Raw Foods. Learn why and how to feed your dog this new (but really OLD) diet that is designed to mimic what wild canines would eat; raw meat and bones. Learn how to prepare food quickly, economically, and safely

Billinghurst: Give your dog a bone

Summary: A runaway best seller based on the concept that a natural, raw food-based diet is best for your dog. Learn how to feed your dog(s) for maximum health, low cost and low environmental impact using raw, whole foods. Contains valuable nutritional information for anyone who is involved with dogs, including vets, vet students, breeders and dog owners.

Han har også flere bøker om emne. Og regnes som en ekspert på emne

Det finnes også flere bøker på markedet, sjekk ut websider og bokhandler.

Når jeg så denne bloggen her, fikk jeg ikk mer lyst til å fore på tørt. Dog savner jeg kildehenvisning, og litteraturliste. Ta noe av det med en klype salt, er ikke enig i alt. Men en grei artikkel.

http://naturligdyrehold.com/?page_id=992

 dogfoodadvisor.com er også en uavhengig  kilde som tester tørrfor og legger ut dataene sine. Sjekk ut den siden også.l

Zebra koser seg med kyllingklubber til middag, og jeg skal ha en koslig filmstund med badgrunnstøy av hund som tygger:)

Comments on: "Tørrfor versus råforing" (13)

 1. Interessant blogg, og hadde jeg bare kunnet hadde jeg også råfôret! Dessverre passet det bare ikke for Xantos… Veldig kjipt :-/ Hadde gjort avtale med lokalslakter ifht slakteavfall, og jeg var lovet div elgsnadder fra en jeger når den sesongen begynte. Men Xantos fikk en liten infeksjon i magen av dette. Dog, jeg så helt klart fordelene med råfôring. Frisk ånde, passe mengde avføring, tømte analkjertler, rene tenner, selvregulerende ifht mengde m.m. Jeg savner det stort, men må bare godta at magen mislikte det 😦 Med etter hvert oppkast og avføring inne hver dag – var det stopp.

  Men jeg vet at med fremtidig(e) hund(er) kommer jeg til å råfôre fra bunnen av. Nettopp fordi jeg kjente på de herlige fordelene med råfôring, og det er ekstra stas å gi noe hunden virkelig digger!

 2. Flott innlegg

  Har råforet i korte perioder selv, men merket ikke så stor forskjell.
  Foret 1 år med bare VH men som sagt, ingen stor forskjell. Så da er basisen tørrfor her, men bruker litt kjøtt innimellom. Har tro på at det er fornuftig og bra å fore med kjøtt. Og så må man selvsagt gjøre det som er best for sine hunder. Så får andre mene hva de vil. Kjenner igjen mye av de mytene som gikk.

 3. sunt förnuft kommer man långt med ja! 🙂 mina hundar kommer aldrig mer äta torrfoder, känner inte alls att det finns något naturligt i att ge dom det när det finns andra bättre alternativ! och med den skillnanden jag sett såfinns det inte en chans i världen att jag går tillbaka till torrfoder!

 4. Det er ikke så lett dette her med foring nei… Jeg har egentlig fort både rått og tørt, og prøvd ut begge deler over lengre perioder. Jeg har også blandet. Sånn når alt kommer til et stykke, så tror jeg at som nevnt, over meg her, sunn fornuft er noe man kommer langt med 🙂 Jeg skal si noe negativt om noe, annet enn at jeg ER litt skeptisk til all denne tørrforingen, fordi det er tross alt veldig raffinert, tilsatt store mengder karbohydrater og også varmebehandlet. Så – jeg prøver å gi mest mulig rått.

  Jeg har jo en beinknuser i hus som har spist rå svineknoker og hjorteknokler fra svært ung alder. Aldri opplevd noe negativt med det. Har nettopp kjøpt inn masse kyllingklubber fra Spar på tilbud, til vofsen, og så slakter man litt kaniner (borti kaninstallen til en venninne). Men de der ferske grisehalene – de skulle vi gjerne hatt noen av 😛

  • De råe varme grisehalene kan du få sier Zebra. Og JURET, ellers vil hun ha alt selv. Har fryktelig lyst til å fore på høne, kylling og kanin. Men når jeg har ymtet frempå om det så ser folk på meg som en massemorder og gærning. Men litt jaktslakt har jeg fått:)

   • Hahaha, massemorder ja, kjenner til det 😛 Ja, her hadde alt gått ned på høykant, også jur 🙂 Men går det kanskje an å få avtale med en hønse/eggbonde mon tro? Når hønsene er brukt opp ca hvert halvannet år så kasseres de. Og det er vel litt begrenset hvor mange av dem som virkelig ender opp på noe middagsbord etter det.

 5. Jeg kan ikke skjønne at jeg ikke begynte med rått før! Eller, jo jeg skjønner jo hvorfor, jeg hadde jo ikke fryser 😛 Casper elsker jo egentlig all slags mat, men han blir ekstra entusiastisk når det er snak om V&H til frokost og middag 🙂 Har og fått øynene opp for å gi ting fra frysedisken, igjen, skulle begynt med det før, men jeg tenkte aldri over at det gikk an (spesielt siden jeg ikke spiser kjøtt selv, og dermed aldri kjøper slike ting til meg selv.). Mye billigere enn å kjøpe dyrt snacks fra dyrebutikken, og mye bedre og 😀

 6. Ja det merkes på lommeboken,og som du sier maten smaker de bedre.
  Men fryser er det must:)

 7. Det er så mange ingredienser i tørrfôr som vi ikke vet hva er. Vår hund er allergisk mot lever så her er ingen tørrfôr. Vi må passe på at vi ikke kjøper hundepølser tilsatt lever.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nyheter

Zebra med prikker

bitmeg.wordpress.com/

Just follow your instincts

Hundeblogg

Zebra med prikker

%d bloggere liker dette: